Kauppa, koulu ja terveysasema

Viime viikolla Pirkanmaan hyvinvointialue tiedotti suunnitelluista palveluverkon uudistuksista Pirkanmaan alueella. Nykyisissä suunnitelmissa jo ensi vuoden aikana suljettaisiin Kuhmoisten sekä Ikaalisten vuodeosastot. Vuosien 2025–2026 aikana suljettaisiin Ruoveden osasto ja 2026–2030 aikana Pirkkalan, Mänttä-Vilppulan sekä Oriveden vuodeosastot.

Terveysasemien osalta tarkasteltava aikaväli on pidempi: vuoteen 2035 mennessä. Sillä aikavälillä tavoitteena olisi vähentää nykyisestä 40 vastaanottopalveluita tarjoavasta terveysasemasta määrä 21 kappaleeseen. Niiden joukossa on myös Urjalan terveysasema.

Kuulostaa huolestuttavalta minunkin korvaani. Terveyspalveluiden saatavuus paikkakunnalla on kuitenkin samalla viivalla ruokakaupan, koulun ja päiväkodin kaltaisten välttämättömien palveluiden joukossa, joiden perusteella viime kädessä tehdään päätös muutosta. Saapumisesta, lähdöstä vai jäämisestä. Siksi olisi ehdottoman tärkeää, etteivät palvelut pääsisi karkaamaan Urjalan osalta.

Kun näitä päätöksiä tehdään, punnitaan muun muassa väestönkehitystä, palvelutarvetta sekä työvoiman saatavuutta. Ennuste väestönkehityksestä Urjalalle on negatiivinen, tosin viime vuosina on ollut havaittavissa myös positiivisia poikkeuksia ja trendimuutoksia tämän suhteen. Palvelutarve tuskin tulee väestön ikääntyessä merkittävästi vähenemään. Eikä iäkkäämpi väestönosa kykene hyödyntämään digitaalisia palveluita samalla tavalla, mitä työikäiset. Samalla kun he kuitenkin käyttävät julkisia terveyspalveluita huomattavasti enemmän.

Työvoiman saatavuus on haaste valtakunnallisesti, mutta toisaalta Urjalassa saatiin onnistuneesti toteutettua uudistuksia vuonna 2020, kun uutisiin päätyi työntekijöiden itse ideoimat tehostukset työprosesseihin. Näiden uudistuksien myötä terveysaseman jonot sulivat yli 40 vuorokaudesta 3–15 vuorokauteen. Pienet toimipisteet voivat olla siis myös tehokkaita.

Eli ei tilanne toivoton ole, mitään ei ole vielä edes päätetty. On olemassa positiivisia ajureita Urjalan terveysaseman säilymisen puolesta. Ja niitä meidän tulee rummuttaa jokaisessa mahdollisessa tilanteessa ylöspäin aluevaltuustoon ja sen päättäjille. Viime kädessä asiassa on kuitenkin kyse siitä, miksi juuri meidän terveysaseman tulisi säilyä muiden joukosta. Ja siinä kisassa ei muu auta, kuin tehdä oma viesti harvinaisen selväksi.

Kirjoitus julkaistu Urjalan Sanomissa 26.8.2023.

Jaa tämä kirjoitus:

Muita kirjoituksia

Kunta on tekijöidensä summa

Kunta ei tee elinvoimaa. Se voi mahdollistaa ja edistää sen toteutumista, mutta kunta ei sitä faktisesti tee. Sen tekevät kuntalaiset...

Alueita vähennettävä tai valtuustoista luovuttava

Aluevaltuustossa yksittäiseltä valtuutetulta tarvitaan näkemystä niin käytännön ongelmien ratkaisemiseen kuin myös järjestelmän laajamittaisempaan kehittämiseen. Aikaisemmassa kirjoituksessani esitin näkemyksiä Pirkanmaan hyvinvointialueen...

Palvelut uusiksi, mutta hyvällä tavalla!

Vuonna 2023 toimintansa aloittanut hyvinvointialuejärjestelmä ei ole paras mahdollinen tapa järjestää sotepalvelut Suomessa, mutta sillä mennään nyt toistaiseksi. Siksi on...